Fildelning – Det största på nätet

Något som är mycket stort och populärt på nätet är fildelning. I det fallet finns det en laglig sida av detta och en mycket större som är olaglig. Det handlar helt enkelt om att sprida material som är ditt eget till andra, eller om att sprida copyrightskyddat material. Detta är något som har fått stor uppmärksamhet av stora företag och organisationer som förlorar massor av pengar på denna fildelning. Det handlar då om alla de torrentsidor som fanns samt i stor utsträckning fortfarande finns. Nu är det heller inte enbart den traditionella fildelningen som uppmärksammas, utan idag streamas även mycket film och musik på nätet, vilket också många gånger är olagligt.

Naturligtvis kommer det då också att finnas den lagliga sidan av fildelning. Här fungerar detta för många företag som samarbetar med projekt från olika platser i världen eller i olika länder. Här finns det då olika typer av system som gör detta möjligt. I det fallet är det dock login och lösenord som gäller för att komma åt detta material. Annan laglig fildelning är alla de spel och program som kallas för freeware eller open source. Dessa kan också spridas och modifieras via nätet utan att bryta några lagar.

Straffet för olaglig fildelning

Idag är det massor av människor som helt enkelt bara går ut på nätet och laddar hem vad de än hittar på alla de torrentsajter som finns. Här är det ingen som tänker på hur högt straff de egentligen kan få betala för detta. De filmer de laddar hem kanske kostar 150 kronor per styck att köpa, eller ännu billigare om de laddar hem den genom en betald streamingtjänst. Om det är så att du ertappas med detta så kommer både böter och eventuella fängelsestraff vara mycket kännbara. De som lever farligast inom olaglig fildelning är naturligtvis de som från början laddar upp olagligt material och sprider det.

En gråzon inom fildelning

Något som sägs vara en gråzon inom fildelning är att du som redan köpt det material du laddar hem. Det vill säga redan har köpt filmen, spelet eller programmet skulle ha rätten att ladda hem en kopia av detta utan att riskera straff. Detta är dock något som inte är helt sant, då det hänger på att kopieringsskydd tagit bort eller avaktiverats på de filer du laddar hem. Detta gör då själva filerna du tar del av olagliga. I det fallet har det egentligen ingen betydelse och du tidigare har köpt samma produkt du laddar hem. Det är själva handlingen som är olaglig, men naturligtvis kan det i detta fall vara en förmildrande omständighet.