Går det att stoppa olaglig fildelning?

När det gäller frågan om det verkligen går att stoppa den olagliga fildelningen som spridd ut sig i alla delar av världen, så finns det två olika läger. Alla som laddar hem dessa filer och använder sig av det olagliga materialet, kommer naturligtvis att säga detta är så utspritt att det är omöjligt att stoppa. De företag och de internationella organisationer som jobbar mot fildelning, kommer naturligtvis att vara de som säger sig veta att detta kommer få ett slut. Hur som helst är det något inte riktigt någon som vet hur detta ska gå till. I och med att olika länder har olika lagar samt att olika länder inte brukar några lagar, så kommer det alltid finnas en server att placera fildelningen på.

Det som jobbas hårt med för att stoppa fildelning på de olika nationella planen är att pressa Internetleverantörerna. Här handlar det då om två olika vanliga vägar som detta sker på. Det första kommer vara att information lämnas ut om deras användare så att dessa organisationer kan få vetskapen om var de som bryter mot lagen befinner sig. Det andra är helt enkelt att strypa och censurera tillgången till dessa specifika sajter och materialet som finns på dessa. Problemet här är att det finns så många att det är omöjligt att komma åt alla.

Svenska Antipiratbyrån och MPAA

De stora organisationer som hjälper polisen och lagen att komma åt de som sprider olagligt och upphovsrättsskyddat material på nätet är Antipiratbyrån och MPAA. Den sistnämnda är filmbranschens intresseorganisation i USA. Detta är då naturligtvis en organisation som alla pressas att samarbeta med. Hur som helst går deras arbete mycket långsamt framåt. Egentligen stoppar deras hot om höga böter för att sprida film på nätet inte många. Chansen att råka ut för dessa böter är fortfarande mycket liten, och det finns massor av bra vägar att skydda sig.