Vad är olaglig och laglig fildelning?

Nu kommer det att finna fildelning som är laglig, vilket då står i motsats till den olagliga sidan. I det fallet då bedriver detta behöver du aldrig vara den som oroar dig för att göra något som kan vara förknippat med böter eller fängelse. I det fallet handlar det mycket om arbete och hobby. De företag som bedriver fildelning gör oftast detta genom servrar på nätet för att alla ska komma åt det material de behöver för att jobba via nätet. Privatpersoner som bedriver denna verksamhet skapar sitt egna material och delar det gratis på nätet.

Den lagliga biten kommer då alltid att vara förknippad med det material som du själv är ägare till, och väljer att dela ut till andra på nätet. Detta kan då vara bilder och dokument som du skapar, eller även egen musik, filmer och program samt spel. Inom detta område finns också alla freeware och open source produkter som enligt licensen dessa har gör det möjligt för alla att sprida den på nätet. Den olagliga sidan innefattar allt det material som omfattar upphovsrätten och har copyright. Dessa är enbart till försäljning och är helt olagliga att spridas gratis på nätet.

Du måste vara försiktig när du sprider material på nätet

Nu kommer det inte bara vara lagar om copyright och upphovsrätt som styr vad du får sprida på nätet. Här gäller det att vara uppmärksam samt inneha det som kallas moral. Det handlar då om allt material som kan anses som kränkande eller som av andra anledningar hamnar under lagen som olagligt material. Ett område inom detta är barnporr, som är olagligt i stort sett över hela världen. Annat är då att du inte utan lov får sprida andras privata bilder som du skaffat dig utan tillåtelse. Reglerna för detta är olika över hela världen, så detta är något du måste ha koll på i det land du befinner dig i.